Piilolinssit saunassa

Piilolinssien käyttöä saunassa ei suositella.

Monia tulevia piilolinssien käyttäjiä askarruttaa kysymys, voiko näiden linssien kanssa saunoa. Kokeneet linssien käyttäjät tietävät, että piilolinssit saunassa ei ole mikään hyvä ajatus. Linssit saattavat tarttua tiukastikin silmään ja irrottamisesta tulee varsin hankala operaatio. Syynä tähän on se, että saunan lämpö kuivattaa linssit. Nehän valmistetaan useimmiten hydrogel -muovista. Tämän seoksen koostumus on puoliksi vettä, joten se selittää kuivumista. Mutta miten pitää toimia saunoessa, jos haluat käyttää piilolinssejä?

Piilolinssit saunassa, mitä siitä seuraa?

Hydrogel -linssit sisältävät siis vettä, joka on sitoutuneena linssin sisälle. Se auttaa, että linssit hengittävät ja ne tuntuvat hyvältä silmässä. Piilolinssien käyttö saunassa aiheuttaa sen, että linssi kuivuu, tarttuu silmään eikä se toimi enää samalla tavalla. Kuivuessaan linssi vielä muuttaa muotoaan ja siksi se tuntuu tuskastuttavan epämukavalta ja sitä on vaikea ottaa pois silmästä. Sitä voi yrittää kostuttaa silmätipoilla, jotta se irtoaisi silmästä.

Sen sijaan vakavampi ongelma on se, että kun silmät eivät saa happea, ne altistuvat myös herkemmin silmätulehduksille. Pahimmassa tapauksessa sormista pääsee silmään epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat ikävän tulehduksen. Normaalistihan piilolinssin saa silmästä pois helposti eikä silmään juurikaan tarvitse koskea, mutta kun se on jäänyt silmään kiinni, on irrottaminen huomattavasti työläämpää.

Piilolinssien käyttö saunassa, entä jos saunon pitkään?

Piilolinssit saunassa on joskus paljon mukavampi vaihtoehto kuin saunominen ilman. Siinä on kuitenkin haasteensa. Ensinnäkin saunoessasi otat tietoisen riskin, mutta on kuitenkin muutamia yksinkertaisia asioita, joilla voit helpottaa tilannetta. Se, että käytät kertakäyttölinssejä, on parempi vaihtoehto. Ne voit ottaa pois silmistä heti saunomisen jälkeen ja vaihtaa uusiin, jolloin silmäsi saavat jälleen kunnolla happea eikä olo tunnu siltä osin tukalalta. Silmien räpsyttely sanoessa auttaa jonkin verran.

Saunomisessa on vielä muistettava se, ettei sauno liian pitkään. Piilolinssit saunassa on hiukan hankala yhdistelmä, joten jos et käytä kertakäyttölinssejä, sinun kannattaa ottaa ne heti saunomisen jälkeen pois silmistä sekä puhdistaa huolellisesti ja laittaa vähäksi aikaa desinfioitumaan. Sen jälkeen voi käyttö taas jatkua normaalisti.

Piilolinssit urheillessa

Urheilu ja silmälasit ovat toisinaan hankala yhdistelmä. Monessa lajissa vauhti kasvaa ja lasit huurtuvat kovassa menossa, valuvat hikisenä nenän vartta ja voivat jopa pelin tuoksinassa lentää päästä. Koripallo on yksi laji, johon piilolinssit ovat huomattavasti parempi vaihtoehto. Ne eivät pelin tuoksinassa putoa silmiltä eikä myöskään siinä tilanteessa, jos pelaajien välillä tulee pientä kontaktia. Piilolinssit pysyvät puhtaina koko pelin ajan ja kertakäyttöisinä ne voi heittää pois pelin jälkeen.

Jos piilolinssejä käyttäessä silmään pääsee likaa, siitä voi seurata sidekalvontulehdus. Oireet tunnistaa helposti siitä, että silmä rähmii ja luomet saattavat yön aikana liimautua yhteen. Silmissä esiintyy myös punotusta sekä pientä kirvelyä. Näissä tilanteissa piilolinssien käyttö ei ole suotavaa vaan silmän on ensin kaikessa rauhassa annettava parantua.

Piilolinssit saunassa, onko se mahdotonta?

Meitä piilolinssien käyttäjiä on erilaisia. Joillakin on ongelmia silmien kuivuuden kanssa jo ilman saunaakin, joten silloin tarvitaan piilolinssit kuiville silmille. Kuiviin silmiin auttaa myös kosteuttavat silmätipat. Ne luovat silmän pinnalle suojaavan kalvon, joka rauhoittaa kuivasilmäisyyttä. Kuiville silmille on tarkoitettu silikonihydrogeelipiilolinssit. Nämä auttavat kuivasilmäisyyteen, mutta eivät sinällään pelasta saunan kuumuudelta.

Kuivat silmät ovat hankalat piilolinssejä käyttävälle. Paras ratkaisu on hankkia kertakäyttölinssit, koska ne pystyy ottamaan pois kesken päivän, jos ne tuntuvat liian kuivilta. Eikä toisaalta tarvitse tehdä mitään tuskastuttavia puhdistusrutiineja päivän mittaan.

Jos on aivan pakko pitää piilolinssit saunassa, on ensinnäkin muistettava räpytellä saunoessa silmiä eikä saa saunoa kovin pitkään kerralla. Saunoessakin on varottava, ettei vettä pääse silmiin. Tämä pitää huomioida, jos esimerkiksi mökillä käy uimassa suoraan saunasta. Saunomisen yhteydessä näkö saattaa tuntua huomattavan sumealta, johtuen siitä, että piilolinssi on kuivunut. Ne on otettava pois saunomisen jälkeen ja kertakäyttöisinä vaihdettava uusiin.

Muut artikkelit

Piilolinssien käyttöä saunassa ei suositella.

Piilolinssit saunassa

Oletko sinä intohimoinen saunoja? Piilolinssit saunassa on mahdollista, mutta hankala yhdistelmä. Tutustu tarkemmin taustoihin.

Lähes kaikki voivat käyttää piilolinssejä

Piilolinssit kuiville silmille

Piilolinssit kuiville silmille kosteuttavat silmiä koko päivän ajan. Lue tämä artikkeli ja tiedät, kuinka kuivien silmien piilolinssit valitaan!