Moniteholinssit

Moniteholinssit ovat käytännölliset, mikäli tarvitsee laseja sekä lukemiseen että näkemiseen kauas. Myönnettävää on, että jatkuva silmälasien vaihtaminen tilanteen mukaan on hankalaa ja välttämättä ei aina muista ottaa mukaan molempia laseja, jos on lähdössä esimerkiksi reissuun. Moniteholinssit hinta riippuu täysin siitä, millaisia ominaisuuksia linsseihin haluaa. Tärkein asia laseja mietittäessä on se, kuinka laaja on näkökenttäalue eli kuinka laajalle alueelle näkee päätä kääntämättä. Hionnalla saadaan linsseistä sellaisia, että ne sopivat näkövaatimuksiin kuin myös erilaisiin kehyksiin.

Moniteholinssit ovat käytännölliset

Moniteholinssit ovat todella käytännölliset ja moniteholinssit hinta riippuu paljolti siitä, mitä kaikkea linsseihin haluaa. Ensinnäkin linssin pitää olla yksilökohtaisesti hiottu sellaiseksi, että näkeminen on vaivatonta eikä suurta päänliikettä tarvita. Hiontatekniikkaan vaikuttaa se, onko linssi uudempaa vai vanhempaa tekniikkaa. Seuraavaksi hintaan vaikuttaa ratkaisevasti ohennus. Mitä suurempi on voimakkuustarve, sitä ohuemmaksi linssi pyritään hiomaan. Ja lopuksi linssille pitää vielä valita pinnoite. Sillä on merkitystä, miten linssi kestää käytössä, naarmuuntuuko se herkästi, kuten pinnoittamattomalle tapahtuu. Näiden lisäksi päätetyöskentelyssä pitää olla oma pinnoitteensa.

Lens eli linssi pyritään tekemään aina yksilöllisesti käyttäjän mukaan. Sankalasin istuvuus pitää olla hyvä, mutta samalla on otettava huomioon kaikki käsittelyt, mitä linssille tehdään. Pinnoitteilla saadaan linssille ensinnäkin lisää ikää, mutta sillä saadaan myös poistettua heijastuksia. Heijastuksenestopinnoite on erinomainen silloin, jos autoilee paljon pimeän aikana. Vastaantulevien autojen valot eivät häikäise pinnoitteen ansiosta. Antistaattinen pinnoite on liukas, joten se hylkii vettä ja pölyä. Monitehoihin on saatavissa myös tummuvat linssit. Se helpottaa huomattavasti liikkuessa ulkona, missä UV -säteilyn määrä on suuri. Linssien reagointi säteilyyn on nopea, joten lasit sopivat hyvin nopeisiin valaistusolosuhteiden muutoksiin. Laseja voi käyttää niin ulkoillessa kuin sisällä työskennellessä. Linsseissä esiintyy jonkin verran vääristymiä, mutta uudemman hiontatekniikan ansiosta nekin ovat pienentyneet huomattavasti.

Monitehot ja niiden käytön oppiminen

Monitehot ovat hiukan hankalammat käytössä kuin normaalit lasit. Keskimäärin niiden käyttöön tottuu parissa viikossa. Aluksi hankalaa on kulkea portaissa tai maastossa, mutta näissä on muistettava kulkea varovasti ennen kuin on tottunut tapaan, miten pitää liikkua. Sama pätee piilolinsseihin. Käyttöä kannattaa kuitenkin jatkaa, vaikka ensimmäisten päivien kokemus olisikin huonompi. Piilolinssien osalta niiden hankkiminen on yksinkertaista. Monitehopiilolinssit netistä ostettuna on kätevää, ja niitä saa sekä kuukausi-, kertakäyttö että yötäpäiväälinsseinä. Totuttelu vie myös monitehoisiin piilolaseihin aikansa, mutta silmät tottuvat nopeasti rengasmaisesti toteutettuihin näköalueisiin. Piilolinssit tulevat käytössä halvemmiksi kuin sankalasit.

Sekä monitehot sankalaseissa että monitehopiilolinssit kokemuksia löytyy monenlaisia. Toisille on onnistunut löytymään kerralla oikeanlaiset ja jotkut eivät välttämättä totu niihin milloinkaan. Se on kuitenkin varmaa, että sankalaseissa lasien istuvuus pitää olla täydellistä. Optikko on tehnyt mitoituksen tarkkaan, ja mikäli laseja joutuu korjailemaan tai ne valuvat alaspäin, ne eivät enää olekaan mitoituksen vaatimalla tasolla ja näkeminen heikentyy huomattavasti. Yhtä lailla piilolinssien käyttö vaatii vähän harjoittelua ja näkeminen ei tietenkään ole aluksi ainakaan yhtä tarkkaa kuin tavallisilla piilolinsseillä. Linssit toimivat kuitenkin eri periaatteella kuin sankalasit, joten niillä näkeminen on yleensä helpompaa, koska niissä ei reunavääristymiä ole.

Moniteholinssit ja palautusmahdollisuus

Moniteholinssit eivät sovi kaikille, ja helpointa on hankkia oma kokemus itse. Jos monitehot eivät sovi, niin ne voi yleensä palauttaa. Joskus toisella linssimerkillä saadaan parempi tulos aikaan. Varsinkin kehyksissä on paljon eroja. Kaikki kehykset eivät toimi monitehoissa, joten on syytä olla tarkkana, että ei hanki kehystä, johon tulee kooltaan isot linssit tai toisaalta liian pienet. Kaikki linssit eivät myöskään sovellu kehyksettömiin laseihin. Millaisia monitehopiilolinssit kokemuksia löytyy? Ne ovat samalla tavalla laidasta laitaan kuten vastaavien silmälasien puolella. Voi hyvinkin olla, että kokenut ja pitkään piilolaseja käyttänyt henkilö ei koe omakseen monitehoja ja toinen käyttäjä taas kertoo, että ne ovat paremmat kuin tavalliset. Piilolasit kuten sankalasitkin ovat aina kompromissi monitehojen osalta.