Piilolinssien käyttö

Piilolinssien käyttö on suhteellisen helppoa ja vaivatonta sen jälkeen, kun silmät ovat niihin pienen totuttelun jälkeen oppineet. Piilolinssien laitto tuntuu alkuun hankalalta, mutta tämänkin taitolajin oppii todella nopeasti, ja parissa viikossa on jo taitava. Niiden laitto silmään on helpompaa kuin pois ottaminen. Mutta kunhan oikea tekniikka löytyy, pois ottaminenkaan ei tunnu enää ylitsepääsemättömältä. Linssien käyttö talvella on paljon mukavampaa kuin silmälasien, koska linssit eivät silmässä ollessa huurru. Siirtyminen kylmästä lämpimään on linssien kanssa nautinnollista.

Piilolinssien käyttö on suhteellisen helppoa

Piilolinssien käyttö vaatii käsien puhtautta

Tärkeintä piilolinssejä käyttäessä on, että niitä käsiteltäessä kädet ovat puhtaan. Piilolinssien käyttö on sinällään silmille turvallista, mutta mikäli silmää käsittelee likaisilla käsillä tai epäpuhtailla välineillä, saattaa silmät ärtyä ja niihin voi tulla jopa tulehduksia. Piilolinssien laitto alkaa aina huolellisella käsien pesulla. Myös nukkaamaton pyyheliina on välttämättömyys, koska yksikin ylimääräinen nukka silmän ja linssin välissä on liikaa. Silloin on piilolasi otettava pois, puhdistettava ja laitettava uudelleen. Kertakäyttölinssit ovat puhdistussyistä parhaimpia, koska niitä ei tarvitse käytön jälkeen puhdistaa, vaan ne voi heittää pois.

Lens eli linssit, joita puolestaan käytetään pidempään kuin kerran, ovat nimeltään kuukausilinssit tai viikkolinssit. Näiden puhdistuksen kanssa pitää olla huomattavasti tarkempi. Linssit on poistettava illalla viimeistään ennen nukkumaan menoa ja ne on puhdistettava huolellisesti. Linssit huuhdellaan kämmenellä puhtaaksi sekä laitetaan vielä desinfioitumaan puhtaaseen huuhtelunesteeseen yön ajaksi. Minimiaika desinfioitumisella on kuusi tuntia. Siinä ajassa linssit puhdistuvat. Myös linssikotelo on aina puhdistettava kunnolla ettei sinne jää mitään jäämiä, jotka voisivat siirtyä silmään aiheuttaen tulehdusta. Kuukausilinssit vaativat säännöllistä puhdistamista ja jatkuvaa hygieniaa, joten niistä ei voi missään vaiheessa tinkiä. Niiden käyttö tulee kuitenkin halvemmaksi kuin kertakäyttöpiilolinssien. Näiden linssien huonopuoli on se, että kuukauden loppua kohden niiden käyttömukavuus sekä sopivuus heikkenevät huomattavasti. Kertakäyttöisillä saa joka käytölle puhtaan ja uuden linssiparin.

Värilliset piilolinssit joko peittävät tai sävyttävät

Värilliset piilolinssit tuovat ulkonäköön ihan uutta ilmettä tai korostavat omaa silmien väriä. Näitä käytetään yleensä juhlassa, mutta se tuo myös arkeen mukavaa piristystä. Värillisten piilolinssien asettaminen on aivan samanlaista kuin normaalienkin. Lisäksi niitä on myös saatavilla kertakäyttöisinä tai kuukausilinsseinä. Sävyttävillä piilolinsseillä korostetaan silmien omaa väriä, joten silmä voi näyttää entistä sinisemmältä tai vihreämmältä. Peittävillä linsseillä sen sijaan voi vaihtaa omaa väriä eli sinisilmäinen voi vaihtaa värinsä esimerkiksi ruskeaan sävyyn. Sävyttävien linssien käytössä on muistettava, että silmien oma väri saattaa muuttaa lopputulosta, eikä se olekaan samanlainen kuin mainoksessa on luvattu.

Värilliset piilolinssit ovat saatavissa voimakkuuksilla tai ilman. Eli näistä voi löytää itselleen mukavaa vaihtelua, vaikka normaalioloissa ei linssejä käyttäisikään. Silmien värin muutos huomataan aina ja niillä saa piristystä itselleenkin. Piilolinssien laitto ensimmäistä kertaa on hiukan hankalaa, joten niiden käyttöä kannattaa harjoitella ennen sitä suurta h-hetkeä, johon värillisiä linssejä tarvitsee. Päivittäin linssejä käyttävälle se ei ole ongelma, mutta jos haluaa saada esimerkiksi uskomattoman pelottavat silmät Halloween-juhlaa varten, on syytä harjoitella linssien käyttöä aikaisemmin, ettei juhlan aikana tule yllätyksiä. Linssit on syytä saada myös pois silmästä, etteivät ne jää silmiin juhlien jälkeen. Jatkuvakäyttöiset linssit ovat erikseen.

Piilolinssien käyttö ja niiden rutiini

Piilolinssien käyttö pienen harjoittelun jälkeen muodostuu rutiiniksi. Käsien pesun yhteydessä huomaa nopeasti, miten tärkeää on myös saippuan valinta. Se ei missään nimessä saa olla kosteuttavaa. Toinen tärkeä asia on nukkaamaton pyyhe. Piilolinssien laitto ensimmäistä kertaa toki jännittää ja se on hankalaa, mutta sinnikkään harjoittelun jälkeen se lähtee sujumaan. Tärkeintä on saada linssi silmään oikein päin ja oikealle paikalleen, jolloin se ei tunnu silmässä miltään. Jos käytössä on kuukausilinssit, on hyvä pitää aina vähän puhdistusainetta mukana, jos silmässä oleva linssi tuntuu päivän mittaan epäpuhtaalta. Silmissä voi myös käyttää kosteuttavia tippoja etteivät silmät tunnu kuivilta. Joitakin tippoja voi laittaa silmään, vaikka piilolinssi on silmässä samaan aikaan. Itse linssien käyttö on vaivatonta ja nautinnollista, eikä niistä mielellään luovu.